Θεραπεία

Η θερα­πεία της περιο­δο­ντί­τι­δας συνι­στά­ται σε συντη­ρη­τι­κή, χει­ρουρ­γι­κή και Laser. Ο περιο­δο­ντο­λό­γος  είναι  αυτός που θα καθο­δη­γή­σει τον ασθε­νή στην καλύ­τε­ρη και πιο κατάλ­λη­λη επι­λο­γή θερα­πεί­ας.

    1. Η συντη­ρη­τι­κή θερα­πεία περι­λαμ­βά­νει την απο­μά­κρυν­ση πέτρας, μικρο­βί­ων και τοξι­νών από τη ρίζα του δοντιού με ειδι­κά εργα­λεία. Συνή­θως απαι­τού­νται 3- 4 επι­σκέ­ψεις , γίνε­ται ανώ­δυ­να με τοπι­κή αναι­σθη­σία και ονο­μά­ζε­ται ριζι­κή από­ξε­ση.

      Ταυ­τό­χρο­να δίνο­νται οδη­γί­ες στο­μα­τι­κής υγιει­νής που περι­λαμ­βά­νουν σωστό τρό­πο βουρ­τσί­σμα­τος δοντιών, χρή­ση μεσο­δό­ντιων βουρ­τσα­κί­ων, στο­μα­τι­κού δια­λύ­μα­τος ή / και gel. Η θερα­πεία αυτή στο­χεύ­ει στη μεί­ω­ση του μικρο­βια­κού φορ­τί­ου του στό­μα­τος και κατά συνέ­πεια στη μεί­ω­ση της φλεγ­μο­νής που ευθύ­νε­ται για την απορ­ρό­φη­ση του οστού.


      Το μειο­νέ­κτη­μα είναι ότι η ριζι­κή από­ξε­ση έχει περιο­ρι­σμέ­νες ικα­νό­τη­τες να επι­λύ­σει πλή­ρως το περιο­δο­ντι­κό πρό­βλη­μα.  Συνε­πώς σε προ­χω­ρη­μέ­να στά­δια της νόσου χρειά­ζε­ται και χει­ρουρ­γι­κή θερα­πεία. Ο ιδα­νι­κός χρό­νος για την αξιο­λό­γη­ση των απο­τε­λε­σμά­των της συντη­ρη­τι­κής περιο­δο­ντι­κής θερα­πεί­ας είναι 1,5 -2 μήνες μετά την τελευ­ταία συνε­δρία .

    2. Η χει­ρουρ­γι­κή θερα­πεία πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε δεύ­τε­ρο χρό­νο σε επι­λεγ­μέ­να σημεία του στό­μα­τος τα οποία δεν αντα­πο­κρί­θη­καν τόσο καλά στην συντη­ρη­τι­κή θερα­πεία. Η χει­ρουρ­γι­κή διευ­θέ­τη­ση του προ­βλή­μα­τος περι­λαμ­βά­νει την διά­νοι­ξη κρη­μνού (ανοί­γο­νται τοπι­κά τα ούλα με μικρο­χει­ρουρ­γι­κές μεθό­δους) και μετά γίνε­ται η συρ­ρα­φή τους (ράβο­νται). Το πλε­ο­νέ­κτη­μα είναι η άμε­ση πρό­σβα­ση στην επι­φά­νεια της ρίζας του δοντιού και στην περιο­χή του οστι­κού ελλείμ­μα­τος.  Έτσι επι­τρέ­πε­ται είτε η κατευ­θυ­νό­με­νη ιστι­κή ανα­γέν­νη­ση χαμέ­νων περιο­δο­ντι­κών ιστών με τη χρή­ση οστι­κών μοσχευ­μά­των και μεμ­βρα­νών κολ­λα­γό­νου  είτε η μεί­ω­ση των περιο­δο­ντι­κών θυλά­κων με τεχνι­κές οστε­ο­πλα­στι­κής και αφαί­ρε­σης  περίσ­σειας ούλων (ουλε­κτο­μή) .Το μειο­νέ­κτη­μα είναι ότι παρου­σιά­ζε­ται οδο­ντι­κή ευαι­σθη­σία, στο κρύο και το ζεστό μετά την επέμ­βα­ση και μέχρι την πλή­ρη επού­λω­ση.

    1. Η θερα­πεία με Laser (LPT) γίνε­ται  συμπλη­ρω­μα­τι­κά της συντη­ρη­τι­κής θερα­πεί­ας. Η ενέρ­γεια του Laser μετα­φέ­ρε­ται στον περιο­δο­ντι­κό θύλα­κο για να απο­μα­κρύ­νει και να απο­λυ­μά­νει το περι­βάλ­λον του θυλά­κου, σκο­τώ­νο­ντας τα βακτή­ρια και αδρα­νο­ποιώ­ντας τις τοξί­νες στην επι­φά­νεια της ρίζας του δοντιού και στον ιστό των ούλων. Τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα αυτής της μεθό­δου είναι η ανώ­δυ­νη θερα­πεία, η επαρ­κής αιμό­στα­ση, η μειω­μέ­νη οδο­ντι­κή ευαι­σθη­σία και η γρή­γο­ρη επού­λω­ση. Ενδεί­κνυ­ται ιδιαί­τε­ρα σε ασθε­νείς με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας όπως δια­βή­τη, καρ­δια­κά νοσή­μα­τα, αιμο­φι­λία, ασθε­νείς που έχουν αλλερ­γί­ες σε αντι­βί­ω­ση και ασθε­νείς που πάσχουν από προ­χω­ρη­μέ­νη  περιο­δο­ντί­τι­δα με μεγά­λο βάθος θυλά­κων .

Top