Έγκλειστα και ημιέγκλειστα δόντια

Με τον όρο έγκλει­στα ή ημιέ­γκλει­στα  περι­γρά­φου­με τα δόντια που δεν έχουν ανα­τεί­λει φυσιο­λο­γι­κά και αδυ­να­τούν να φτά­σουν τη γραμ­μή σύγκλι­σης. Τα δόντια που παρα­μέ­νουν τελεί­ως θαμ­μέ­να μέσα στους ιστούς ονο­μά­ζο­νται έγκλει­στα ενώ αυτά που έχουν ανα­τεί­λει μερι­κώς και φαί­νε­ται τμή­μα της μύλης τους,  ημιέ­γκλει­στα.

Αίτια απο­τε­λούν διά­φο­ρες παθο­λο­γι­κές κατα­στά­σεις (όπως γενε­τι­κά σύν­δρο­μα), η έλλει­ψη χώρου αλλά και η εξε­λι­κτι­κή πορεία του στο­μα­το­γνα­θι­κού συστή­μα­τος που οδη­γεί σε μικρό­τε­ρες γνά­θους.

Το πιο χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα εγκλεί­στων ή ημιε­γκλεί­στων δοντιών απο­τε­λούν οι τρί­τοι γομ­φί­οι ή φρο­νι­μί­τες. Οι έγκλει­στοι ή ημιέ­γκλει­στοι  φρο­νι­μί­τες μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν μια πλη­θώ­ρα προ­βλη­μά­των όπως:

  • Περι­στε­φα­νί­τι­δα, μια φλεγ­μο­νή των ούλων που σκε­πά­ζουν την μύλη του ημιέ­γκλει­στου δοντιού ως «καλύ­πτρα». Η περι­στε­φα­νί­τι­δα είναι μικρο­βιο­λο­γι­κής αιτί­ας και οφεί­λε­ται στην δύσκο­λη πρό­σβα­ση που έχει ο ασθε­νής στο δόντι λόγω θέσης και στην «χαλα­ρό­τη­τα» των ούλων που το σκε­πά­ζουν. Είναι πολύ επώ­δυ­νη κατά­στα­ση που συχνά υπο­τρο­πιά­ζει όταν αντι­με­τω­πί­ζε­ται μόνο με αντι­βιο­τι­κά.
  • Τερη­δο­νι­σμό του ημιέ­γκλει­στου δοντιού
  • Μετα­το­πί­σεις, κλί­σεις ή στρο­φές παρα­κεί­με­νων δοντιών
  • Απορ­ρό­φη­ση της ρίζας του διπλα­νού δοντιού λόγω πίε­σης
  • Δια­τα­ρα­χή του απο­τε­λέ­σμα­τος ορθο­δο­ντι­κής θερα­πεί­ας.

Για την απο­φυ­γή και πρό­λη­ψη όλων των παρα­πά­νω συμ­βα­μά­των προ­τεί­νε­ται η αφαί­ρε­ση των φρο­νι­μι­τών με τεχνι­κές χει­ρουρ­γι­κής εξα­γω­γής.

Όσο πιο πρό­σθιο είναι το έγκλει­στο δόντι (κυνό­δο­ντας, τομέ­ας), τόσο πιο έντο­νο είναι το λει­τουρ­γι­κό και αισθη­τι­κό πρό­βλη­μα.  Έτσι, ένα πρό­σθιο δόντι προ­σπα­θού­με να το εντά­ξου­με στη σύγκλι­ση. Για να επι­τευ­χτεί αυτό, ο χει­ρουρ­γός θα πρέ­πει πρώ­τα να κάνει μια χει­ρουρ­γι­κή απο­κά­λυ­ψη της μύλης του δοντιού και στη συνέ­χεια ο ορθο­δο­ντι­κός να μπο­ρέ­σει να κολ­λή­σει πάνω του ένα άγκι­στρο με μια αλυ­σί­δα. Μέσω της αλυ­σί­δας θα ασκή­σει δυνά­μεις στο δόντι ώστε να τοπο­θε­τη­θεί στη σωστή θέση. Η χει­ρουρ­γι­κή απο­κά­λυ­ψη με τα σύγ­χρο­να μέσα των χει­ρουρ­γι­κών τεχνι­κών απο­τε­λεί μια ανώ­δυ­νη, προ­βλέ­ψι­μη δια­δι­κα­σία, εύκο­λα ανε­κτή από παι­διά και εφή­βους.

Top