Ουλοπλαστική

Με τον όρο ουλο­πλα­στι­κή ανα­φε­ρό­μα­στε σε κάθε μικρο­χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση (microsurgery) που γίνε­ται στα ούλα για να αυξή­σου­με το μέγε­θος, το πάχος ή να βελ­τιώ­σου­με τον τύπο τους. Οι επεμ­βά­σεις αυτές απαι­τούν ιδιαί­τε­ρα λεπτούς χει­ρι­σμούς, πραγ­μα­το­ποιού­νται από εξει­δι­κευ­μέ­νους κλι­νι­κούς και είναι  απα­ραί­τη­τες  στις εξής περι­πτώ­σεις:

  • Για να διορ­θώ­σου­με υφι­ζή­σεις ούλων.

Η  υφί­ζη­ση-υπο­χώ­ρη­ση των ούλων απο­τε­λεί συχνή αιτία παρα­πό­νων όπως είναι η  ριζι­κή ευαι­σθη­σία στα διά­φο­ρα ερε­θί­σμα­τα και τα αισθη­τι­κά προ­βλή­μα­τα . Μπο­ρεί να οφεί­λε­ται  σε υπερ­βο­λι­κά δυνα­τό βούρ­τσι­σμα, στην ύπαρ­ξη έντο­νου χαλι­νού, στην εμφά­νι­ση περιο­δο­ντί­τι­δας, στο φαι­νό­με­νο των «μαύ­ρων τρι­γώ­νων» ή ακό­μη και σε φυσιο­λο­γι­κή φθο­ρά λόγω ηλι­κί­ας.

  • Για να αυξή­σου­με το πάχος λεπτών ούλων γύρω από τα δόντια πριν από ορθο­δο­ντι­κή θερα­πεία.

Με αυτόν τον τρό­πο προ­λαμ­βά­νου­με τυχόν υφι­ζή­σεις ούλων μετά το πέρας της ορθο­δο­ντι­κής θερα­πεί­ας αλλά και διευ­κο­λύ­νου­με την στο­μα­τι­κή υγιει­νή του ασθε­νούς.

  • Για να αυξή­σου­με τη ζώνη των κερα­τι­νο­ποι­η­μέ­νων ούλων γύρω από δόντια και εμφυ­τεύ­μα­τα.

Πολυά­ριθ­μες έρευ­νες έδει­ξαν ότι μια ζώνη κερα­τι­νο­ποι­η­μέ­νων ούλων ( στα­θε­ρών, μη κινη­τών ούλων) της τάξε­ως των 1–2mm  γύρω από τον αυχέ­να των δοντιών ή εμφυ­τευ­μά­των εξα­λεί­φει τυχόν ενο­χλή­σεις κατά τη διάρ­κεια του βουρ­τσί­σμα­τος. Ο ασθε­νής είναι ικα­νός να δια­τη­ρή­σει άψο­γη στο­μα­τι­κή υγιει­νή και να συντη­ρή­σει τα ούλα του υγιή. Ιδί­ως στην περί­πτω­ση των εμφυ­τευ­μά­των, η ζώνη των κερα­τι­νο­ποι­η­μέ­νων ούλων απο­τε­λεί υψί­στης σημα­σί­ας,   καθώς βοη­θά­ει να απο­φευ­χθεί  η περι­βλεν­νο­γο­νί­τι­δα και η περιεμ­φυ­τευ­μα­τί­τι­δα.

Μετά την εξα­γω­γή δοντιών,  βιο­λο­γι­κές διερ­γα­σί­ες λαμ­βά­νουν χώρα οι οποί­ες οδη­γούν   στην επού­λω­ση του μετε­ξα­κτι­κού φατ­νί­ου και τη δημιουρ­γία νέου οστούν. Το νέο οστούν όμως που δημιουρ­γεί­ται δεν φτά­νει ποτέ σε ύψος και όγκο τα αρχι­κά επί­πε­δα. Έτσι σε πολ­λές περιο­χές που λεί­πουν δόντια εμφα­νί­ζε­ται  έλλειμ­μα ιστών, το οποίο επη­ρε­ά­ζει αρνη­τι­κά  την λει­τουρ­γία και την αισθη­τι­κή μιας προ­σθε­τι­κής απο­κα­τά­στα­σης. Μια καλή  πρα­κτι­κή λοι­πόν  είναι η ενί­σχυ­ση του όγκου των ούλων, ώστε το έλλειμ­μα ιστών να μετρια­στεί πριν την απο­κα­τά­στα­ση της περιο­χής με γέφυ­ρα.

Ουλι­κά μοσχεύ­μα­τα

Οι χει­ρουρ­γι­κές τεχνι­κές που επι­στρα­τεύ­ο­νται για την αντι­με­τώ­πι­ση ενός ή συν­δυα­σμού δια­φό­ρων προ­βλη­μά­των των ούλων είναι ποι­κί­λες και απαι­τούν εξει­δι­κευ­μέ­νο εξο­πλι­σμό. Μια από τις πιο συνή­θης τεχνι­κές είναι η χρή­ση ουλι­κών μοσχευ­μά­των . Τα ουλι­κά μοσχεύ­μα­τα μπο­ρεί να είναι είτε αυτο­μο­σχεύ­μα­τα, προ­έρ­χο­νται  από τον ίδιο τον ασθε­νή , είτε αλλο­μο­σχεύ­μα­τα , προ­έρ­χο­νται από ανθρώ­πους δότες.

Τα αυτο­μο­σχεύ­μα­τα απο­τε­λούν άρι­στο υλι­κό για τις επεμ­βά­σεις της ουλο­πλα­στι­κής καθώς  είναι 100% συμ­βα­τά με τον δέκτη , περιέ­χουν τα κύτ­τα­ρα  και όλους τους  βιο­λο­γι­κούς παρά­γο­ντες που οδη­γούν στην γρή­γο­ρη επού­λω­ση. Η συνη­θέ­στε­ρη περιο­χή λήψης μοσχεύ­μα­τος είναι η υπε­ρώα (ουρα­νί­σκος). Υπάρ­χει όμως περιο­ρι­σμός  στην ποσό­τη­τα και το μέγε­θος  που μπο­ρού­με να λάβου­με.

Τα αλλο­μο­σχεύ­μα­τα  είναι μια βιο­συμ­βα­τή,  ακύτ­τα­ρη μήτρα συν­δε­τι­κού ιστού. Η ειδι­κή επε­ξερ­γα­σία  που έχει υπο­στεί κάθε αλλο­μό­σχευ­μα απο­μα­κρύ­νει τα κύτ­τα­ρα που μπο­ρεί να ενερ­γο­ποι­ή­σουν το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα του δέκτη, αφή­νο­ντας μια «σκα­λω­σιά» κολ­λα­γό­νου πάνω στην οποία χτί­ζε­ται ο νέος ιστός(ούλα). Το πλε­ο­νέ­κτη­μα χρή­σης τους είναι ότι η δια­θέ­σι­μη ποσό­τη­τα

Top