Συντήρηση οδοντοστοιχιών

Οι ασθε­νείς που φέρουν οδο­ντο­στοι­χί­ες πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν ότι θα τις καθα­ρί­ζουν μετά από κάθε γεύ­μα και ότι θα τις αφαι­ρούν στον ύπνο τους, ώστε να προ­φυ­λάσ­σε­ται το στό­μα από την ανά­πτυ­ξη στο­μα­τί­τι­δας. Ο καθα­ρι­σμός τους γίνε­ται με τη βοή­θεια μια βούρ­τσας και σαπου­νιού (όχι οδο­ντό­κρε­μας, είναι απο­τρι­πτι­κή) και η φύλα­ξη τους το βρά­δυ γίνε­ται σε ένα ποτή­ρι με νερό. Μια με δύο φορές την εβδο­μά­δα καλό είναι να χρη­σι­μο­ποιού­νται ειδι­κά αντι­ση­πτι­κά ανα­βρά­ζο­ντα δισκία.

Οι οδο­ντο­στοι­χί­ες δεν είναι για μια ζωή. Με τα χρό­νια φθεί­ρο­νται τα δόντια (μικραί­νουν) και δεν εξυ­πη­ρε­τούν το σκο­πό τους , προσ­ρο­φού­νται χρω­στι­κές, υπο­χω­ρούν τα ούλα και το οστό των γνά­θων και οι οδο­ντο­στοι­χί­ες δεν εφαρ­μό­ζουν πια καλά. Ο οδο­ντί­α­τρός θα σας συμ­βου­λεύ­σει αν οι οδο­ντο­στοι­χί­ες σας χρειά­ζο­νται ανα­γό­μω­ση βάσης (γέμι­σμα) ή αν πρέ­πει να κατα­σκευα­στούν και­νούρ­γιες. Συνή­θως οι οδο­ντο­στοι­χί­ες χρειά­ζο­νται αντι­κα­τά­στα­ση περί­που κάθε 10 χρό­νια ανά­λο­γα με την ηλι­κία του ασθε­νούς και τη συντή­ρη­ση τους .

Πολ­λές φορές η μακρο­χρό­νια χρή­ση οδο­ντο­στοι­χιών μπο­ρεί νε προ­κα­λέ­σει βλά­βες στο βλεν­νο­γό­νο όπως στο­μα­τί­τι­δα, επου­λί­δες, τραυ­μα­τι­κές άφθες, οι οποί­ες δεν γίνο­νται άμε­σα αντι­λη­πτές από τους ασθε­νείς. Συνε­πώς οι τακτι­κές επι­σκέ­ψεις στον  οδο­ντί­α­τρό του­λά­χι­στον μία φορά το χρό­νο, για να ελέγ­ξει τις οδο­ντο­στοι­χί­ες σας και την πιθα­νή παρου­σία άλλων βλα­βών που σχε­τί­ζο­νται ή και δε σχε­τί­ζο­νται με τις οδο­ντο­στοι­χί­ες, είναι απα­ραί­τη­τη.

Top