Εμφυτεύματα

Τα οδο­ντι­κά εμφυ­τεύ­μα­τα απο­τε­λούν τον πιο σύγ­χρο­νο τρό­πο αντι­κα­τά­στα­σης ελλει­πό­ντων δοντιών.

Το κάθε εμφύ­τευ­μα είναι ουσια­στι­κά μια «βίδα» τιτα­νί­ου, ενός βιο­συμ­βα­τού μετάλ­λου που χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την αντι­κα­τά­στα­ση της ρίζας του ελλεί­πο­ντος δοντιού. Ο σχε­δια­σμός του σπει­ρώ­μα­τος  της «βίδας» και η ειδι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νη επι­φά­νεια του τιτα­νί­ου βοη­θούν στην δια­δι­κα­σία της οστε­ο­εν­σω­μά­τω­σης , δηλα­δή της δια­δι­κα­σί­ας που επι­τρέ­πει στο εμφύ­τευ­μα να «στα­θε­ρο­ποι­η­θεί»  μέσα στο οστούν και στη συνέ­χεια να «φορ­τω­θεί» με την προ­σθε­τι­κή απο­κα­τά­στα­ση, που μπο­ρεί να είναι είτε  μονή­ρες δόντι είτε  γέφυ­ρα είτε  οδο­ντο­στοι­χία.

Ο πρώ­τος που περιέ­γρα­ψε την ικα­νό­τη­τα του τιτα­νί­ου για οστε­ο­εν­σω­μά­τω­ση,  ήταν ο  Σου­η­δός ορθο­πε­δι­κός  Per-Ingvar Brånemark  κατά τη διάρ­κεια πει­ρα­μά­των σε κου­νέ­λια το 1952. Ήθε­λε να μελε­τή­σει την οστι­κή επού­λω­ση,  χρη­σι­μο­ποιώ­ντας κυλίν­δρους τιτα­νί­ου τοπο­θε­τη­μέ­νους στο μηριαίο οστούν των κου­νε­λιών.

Παρα­τή­ρη­σε ότι του ήταν αδύ­να­το να επα­να­κτή­σει τους κυλίν­δρους τιτα­νί­ου, καθώς  το οστούν είχε ανα­πτυ­χθεί σε τέτοια κοντι­νή από­στα­ση με την επι­φά­νεια τους, που τους είχε ενσω­μα­τώ­σει. Μια σει­ρά πει­ρα­μά­των οδή­γη­σαν τον Per-Ingvar Brånemark στην πρώ­τη τοπο­θέ­τη­ση οδο­ντι­κού εμφυ­τεύ­μα­τος σε άνθρω­πο το 1965. Έκτο­τε  η μορ­φή των οδο­ντι­κών εμφυ­τευ­μά­των (λεπι­δοει­δή, ριζό­μορ­φα),  η επε­ξερ­γα­σία της επι­φά­νειάς τους (λεία, αδρή) έχει αλλά­ξει και μετα­βλη­θεί ώστε να κατα­λή­ξου­με στα σύγ­χρο­να, εξε­λιγ­μέ­να εμφυ­τεύ­μα­τα.



Top