Περιβλεννογονίτιδα-Περιεμφυτευματίτιδα

Οι φλεγ­μο­νές που ανα­πτύσ­σο­νται γύρω από τα εμφυ­τεύ­μα­τα λόγω παρου­σί­ας μικρο­βί­ων κατα­τάσ­σο­νται σε δύο κατη­γο­ρί­ες:

  • Περι­βλεν­νο­γο­νί­τι­δα, απο­τε­λεί φλεγ­μο­νή μόνο των ούλων. Η θερα­πεία της έγκει­ται στον επαγ­γελ­μα­τι­κό καθα­ρι­σμό των εμφυ­τευ­μά­των και δοντιών , στην άρι­στη στο­μα­τι­κή υγιει­νή και στη χρή­ση ειδι­κών αντι­ση­πτι­κών προ­ϊ­ό­ντων (στο­μα­τι­κό διά­λυ­μα, gel). Έτσι μειώ­νε­ται το μικρο­βια­κό φορ­τίο του στό­μα­τος και απο­κα­θί­στα­ται η υγεία των ούλων χωρίς να δημιουρ­γού­νται μόνι­μες βλά­βες.

    Εκτε­τα­μέ­νη περι­βλεν­νο­γο­νί­τι­δα

Πολ­λές φορές η απου­σία κερα­τι­νο­ποι­η­μέ­νων (στα­θε­ρών , ακί­νη­των) ούλων  γύρω από το εμφύ­τευ­μα είναι  η μόνη αιτία της περι­βλεν­νο­γο­νί­τι­δας . Σε αυτή την περί­πτω­ση  ανα­γεν­νη­τι­κές  χει­ρουρ­γι­κές τεχνι­κές της ουλο­πλα­στι­κής απο­τε­λούν τη θερα­πεία εκλο­γής.

  • Περιεμ­φυ­τευ­μα­τί­τι­δα, η φλεγ­μο­νή έχει προ­σβάλ­λει εκτός των ούλων και το οστούν. Η κατα­στρο­φή του οστού εάν προ­λη­φθεί σε αρχι­κά στά­δια μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί με επι­τυ­χία. Κατά γενι­κή ομο­λο­γία όμως η ταχύ­τη­τα εξέ­λι­ξής της οστι­κής κατα­στρο­φής είναι ταχύ­τε­ρη της αντί­στοι­χης που παρα­τη­ρεί­ται στην περιο­δο­ντί­τι­δα και πολύ σύντο­μα μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε απώ­λεια του εμφυ­τεύ­μα­τος. Γι΄αυτό λοι­πόν η έγκαι­ρη διά­γνω­ση και θερα­πεία των περιεμ­φυ­τευ­μα­τι­κών βλα­βών είναι υψί­στης σημα­σί­ας.

    Οστι­κή απώ­λεια γύρω από εμφύ­τευ­μα

Τα  συμ­πτώ­μα­τα της περιεμ­φυ­τευ­μα­τί­τι­δας είναι ερυ­θρό­τη­τα, πόνος, οίδη­μα ή υφί­ζη­ση των ούλων και εκροή πύου γύρω από τα εμφυ­τεύ­μα­τα. Κυριό­τε­ροι προ­δια­θε­σι­κοί παρά­γο­ντες απο­τε­λούν η παρου­σία περιο­δο­ντί­τι­δας (ειδι­κά της επι­θε­τι­κής μορ­φής), η πλημ­με­λής στο­μα­τι­κή υγιει­νή, το κάπνι­σμα και ο δια­βή­της.

Η θερα­πεία  της περιεμ­φυ­τευ­μα­τί­τι­δας είναι συντη­ρη­τι­κή ή και χει­ρουρ­γι­κή.

Η συντη­ρη­τι­κή θερα­πεία περι­λαμ­βά­νει καθα­ρι­σμό της επι­φά­νειας του εμφυ­τεύ­μα­τος με ειδι­κά ρύγ­χη υπε­ρή­χων και ξέστρα, τη χρή­ση Laser και την ταυ­τό­χρο­νη λήψη αντι­βιο­τι­κών. Τα Laser απο­λυ­μαί­νουν τον περιεμ­φυ­τευ­μα­τι­κό θύλα­κο  και την επι­φά­νειας του εμφυ­τεύ­μα­τος, απο­μα­κρύ­νουν μολυ­σμέ­νους ιστούς και διε­γεί­ρουν την ανά­πλα­ση των  υγιών ιστών. Στις κατάλ­λη­λες ενερ­γεια­κές ρυθ­μί­σεις προ­ά­γουν την επού­λω­ση και αυξά­νουν σημα­ντι­κό­τα­τα τα ποσο­στά επι­τυ­χί­ας. Εάν η οστι­κή βλά­βη είναι βαθύ­τε­ρη τότε η χει­ρουρ­γι­κή θερα­πεία με τεχνι­κές  Κατευ­θυ­νό­με­νης Ιστι­κής Ανα­γέν­νη­σης είναι απα­ραί­τη­τη.

Δυστυ­χώς τα απο­τε­λέ­σμα­τα δεν είναι τόσο προ­βλέ­ψι­μα όσο θα θέλα­με. Η αδρό­τη­τα της επι­φά­νειας του εμφυ­τεύ­μα­τος, η προ­σθε­τι­κή εργα­σία και ανα­το­μι­κές ιδιαι­τε­ρό­τη­τες καθι­στούν  την θερα­πεία της περιεμ­φυ­τευ­μα­τί­τι­δας μια από τις πιο δαπα­νη­ρές και δύσκο­λες θερα­πεί­ες στην οδο­ντια­τρι­κή πρά­ξη. Η έγκαι­ρη διά­γνω­ση και αντι­με­τώ­πι­σή της είναι ο κυριό­τε­ρος παρά­γο­ντας επι­τυ­χί­ας.

Top