Οι ασθενείς που φέρουν οδοντοστοιχίες πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τις καθαρίζουν μετά από κάθε γεύμα και ότι θα τις αφαιρούν στον ύπνο τους, ώστε να προφυλάσσεται το στόμα από την ανάπτυξη στοματίτιδας. Ο καθαρισμός τους γίνεται με τη βοήθεια μια βούρτσας και σαπουνιού (όχι οδοντόκρεμας, είναι αποτριπτική) και η φύλαξη τους το βράδυ γίνεται σε ένα ποτήρι με νερό. Μια με δύο φορές την εβδομάδα καλό είναι να χρησιμοποιούνται ειδικά αντισηπτικά αναβράζοντα δισκία.
Οι οδοντοστοιχίες δεν είναι για μια ζωή. Με τα χρόνια φθείρονται τα δόντια (μικραίνουν) και δεν εξυπηρετούν το σκοπό τους , προσροφούνται χρωστικές, υποχωρούν τα ούλα και το οστό των γνάθων και οι οδοντοστοιχίες δεν εφαρμόζουν πια καλά. Ο οδοντίατρός θα σας συμβουλεύσει αν οι οδοντοστοιχίες σας χρειάζονται αναγόμωση βάσης (γέμισμα) ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούργιες. Συνήθως οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αντικατάσταση περίπου κάθε 10 χρόνια ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τη συντήρηση τους .
Πολλές φορές η μακροχρόνια χρήση οδοντοστοιχιών μπορεί νε προκαλέσει βλάβες στο βλεννογόνο όπως στοματίτιδα, επουλίδες, τραυματικές άφθες, οι οποίες δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους ασθενείς. Συνεπώς οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, για να ελέγξει τις οδοντοστοιχίες σας και την πιθανή παρουσία άλλων βλαβών που σχετίζονται ή και δε σχετίζονται με τις οδοντοστοιχίες, είναι απαραίτητη.