Laser

Ο όρος λέι­ζερ προ­έρ­χε­ται από το αγγλι­κό ακρω­νύ­μιο Laser: (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) που απο­δί­δε­ται στα ελλη­νι­κά ως ενί­σχυ­ση φωτός με εξα­να­γκα­σμέ­νη εκπο­μπή ακτι­νο­βο­λί­ας και καλύ­πτει τόσο τις συσκευ­ές που την παρά­γουν όσο και την αντί­στοι­χη ακτι­νο­βο­λία. Το πρώ­το λέι­ζερ κατα­σκευά­στη­κε το 1960, από τότε όμως τα λέι­ζερ βρή­καν ευρεία εφαρ­μο­γή σε πολ­λούς τομείς όπως στις θετι­κές επι­στή­μες, στη βιο­μη­χα­νία, στην ιατρι­κή, και στην ηλε­κτρο­νι­κή.

Τα οδο­ντια­τρι­κά Laser απο­τε­λούν μια ισχυ­ρή, στε­νή δέσμη ενέρ­γειας, με συγκε­κρι­μέ­νο μήκος κύμα­τος-χρώ­μα,  που εστιά­ζει με ακρί­βεια στις βλά­βες των ιστών. Είναι από­λυ­τα ασφα­λή, καθώς δεν απο­τε­λούν ιοντί­ζου­σα ακτι­νο­βο­λία, όπως οι ακτί­νες Χ.

Τα τελευ­ταία χρό­νια οι εφαρ­μο­γές των Laser στην οδο­ντια­τρι­κή γνώ­ρι­σαν μεγά­λη εξέ­λι­ξη. Γι’αυτό το λόγο οι οδο­ντί­α­τροι χρειά­ζο­νται επι­πλέ­ον εκπαί­δευ­ση πάνω στα οδο­ντια­τρι­κά Laser, ώστε να απο­τε­λεί η χρή­ση τους μια ανώ­δυ­νη, γρή­γο­ρη θερα­πεία με άρι­στα απο­τε­λέ­σμα­τα.  Οι σπου­δαιό­τε­ρες οδο­ντια­τρι­κές εργα­σί­ες που πραγ­μα­το­ποιού­νται με Laser συνο­ψί­ζο­νται ως εξής:

Top